ГОВОРНИЦИ


Технички универзитет Ескишехир (Турска)

Гордана Каплан је рођена 1990. године у Македонији. Основне и мастер студије завршила је 2011. односно 2014. године на Грађевинском факултету Универзитета Св. Кирила и Методија у Скопљу, одсјек за геодезију. Добила је стипендију турске владе 2014. године и успјешно је завршила докторске студије 2019. године. Од тада ради на Институту за науке о Земљи и свемиру, Технички универзитет Ескишехир, Турска. У септембру 2021. промовисана је од стране Савјета за високо образовање Турске у ванредног професора из области науке о даљинском детекцији. Професорица Каплан је члан неколико ЕУ пројеката, ментор је неколико студената мастер студија, а члан је неколико међународних научно-истраживачких група. Фокусирана је на рад са сателитским снимцима, а њена интересовања укључују, али нису ограничена на посматрање Земље, праћење животне средине и обраду слика.


Технички универзитет у Дрездену (Њемачка)

Даниел Лордик је студирао архитектуру на Техничком универзитету у Берлину и Универзитету Карлетон у Отави. Докторирао је на Технолошком институту у Карлсруеу са дисертацијом из области геометрије линија. Био је гостујући професор  на БТУ Котбус и ТУ Берлин, а од 2010. године је професор на Техничком универзитету у Дрездену, где је основао истраживачку групу за геометријско моделовање и визуелизацију. Води неколико истраживачких пројеката из области архитектуре, грађевинарст  ва и машинства са међународним тимом младих истраживача. Један од фокуса групе је развој алата за дигитално пројектовање лаких носивих конструкција и сложених просторних система. Предаје предмете нацртна геометрија и CAD као и параметарско моделовање. За сталну поставку Erlebnisland Mathematik (Математика – земља авантура) у Музеју технологије у Дрездену, направио је неколико практичних експоната који живописно подучавају ученике математичким темама. Истраживачке теме Данијела Лордика налазе се у трансдисциплинарним пројектима, радионицама и летњим школама, при чему веза са областима вјештачке интелигенције и умјетности такође играју важну улогу. Са партнерима из других научних дисциплина, покреће нове приступе у области дрвених конструкција, лаких бетонских конструкција и производњи адитива. Даниел Лордик такође развија геометријски изазовне 3Д моделе за компјутерски потпомогнуте производне процесе у грађевинској индустрији.


Nicolas Fehlmann Ingénieurs Conseils SA (Швајцарска)

Филип Никетић је рођен 1987. године у Србији. Основне и мастер студије завршио је 2011. године на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, одсјек за грађевинарство. Проглашен је за најбољег студента у 41-годишњој историји грађевинског одсјека у Новом Саду. Године 2012. уписао је докторске студије на престижном ЕПФЛ у Лозани, које је завршио 2017. године. У периоду 2017-2019 радио је као пројектни инжењер у пројектној компанији BG Ingénieur Conseils SA / Groupe Ouvrage d’Art. Од 2019. године ради као главни пројектни инжењер у пројектној компанији Nicolas Fehlmann Ingénieurs Conseils SA  у Швајцарској. Филип течно говори енглески и француски језик.


Универзитет у Београду (Србија)

Ана Никезић живи и ради у Београду. Докторирала је на Архитектонском факултету (2006) са темом Савремене урбане куће. Има више од 20 година искуства у настави у области архитектонског и урбанистичког пројектовања и преко 15 година искуства у истраживачким пројектима. Од 2010. године је члан и ментор на изради докторске тезе. Од 2015. године Ана је продекан за истраживање. Има велики број радова објављених у монографијама, часописима, часописима и зборницима конференција међународног значаја. Никезић је аутор књиге Формати за урбани живот – породична кућа у савременом граду, као и уредник и један од аутора научне монографије Играње пејзажа – Кошутњак: Пројектовање у светлу климатских промена, у издању Архитектонског факултета. Њено истраживање и архитектонски дизајн редовно излаже на Салону архитектуре и Салону пејзажне архитектуре. Посебно је заинтересована за повезивање теоријске и практичне димензије пројектовања и архитектуре уопште. Директан контакт са студентима представља посебно задовољство и прилику за стицање нових искустава и јачање знања. Посебна академска пажња је посвећена предмету односа архитектуре и природе, архитектуре и урбане културе, као и предмету друштвено одговорног архитектонског образовања заснованог на интердисциплинарном приступу.